Уметничка манифестација ,,Доста су свету једне Шумарице”

У оквиру уметничке манифестације ,,Доста су свету једне Шумарице” у организацији Спомен-парка ,,Крагујевачки октобар”, на рeгионалном ликовном конкурсу ученица наше школе Кристина Радусин 2/2 одељења, добила је друго место и новчану награду. Такмичило се 44 средње школе из Србије и региона. Ментор је била Љубица Станчић.

Обавештење за ванредне ученике (новчана помоћ од 10000 динара)

Одговори на питања у вези исплате једнократне новчане помоћи ученицима средњих школа.

ПИТАЊЕ:

Молимо вас да нам одговорите да ли и ванредни ученици средњих школа имају право на једнократну помоћ и до које године, имајући у обзир да су то за поједина занимања и лица у радном односу.

Одговор:

Закључак који се односи на исплату једнократне новчане помоћи ученицима средњих школа донет на основу Закона о финансијској подршци породици са децом. Како је чланом 2. наведеног закона прописано, између осталог, да се чланом породице сматра дете које живи са родитељима у заједничком домаћинству, као и дете које не живи у породици, а налази се на школовању – до краја рока прописаног за то школовање, а најкасније до навршене 26. године живота, ово право могу да остваре редовни и ванредни ученици средњих школа до навршене 26. године живота.

ПИТАЊЕ:

Да ли лица која су на преквалификацији, доквалификацији, специјалистичком или мајсторском образовању имају право на једнократну новчану помоћ?

Одговор:

Према члану 19. став 4. Закона о основама система образовања и васпитања прописано је да након завршеног средњег образовања и васпитања у средњу школу може да се упише лице ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања, у складу са посебним законом. Чланом 33. став 5. Закона о средњем образовању и васпитању прописао је да после завршеног средњег образовања и васпитања у школу може да се упише лице ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања.С обзиром на наведене одредбе закона, лица уписана у школу ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања немају право на једнократну новчану помоћ јер се наведене „форме образовања“ остварују по стеченом средњем образовању.

Сви ванредни ученици који имају право на новчану помоћ од 10000 динара, могу да попуне образац и сагласност данас и сутра у канцеларији са образовање одраслих у просторијама школе од 14.00 до 20.00 часова.

Посета Музеју Вука и Доситеја

Ученици одељења 2-8 посетили су Музеј Вука и Доситеја.

Ученици су са својим наставником српског језика и књижевности од Студентског трга, кроз Студентски парк стигли до Музеја. У аутентичном амбијенту старог здања упознали су се са појединостима из живота  два великана наше културе 18-ог и 19-ог века.

Посета је окончана шетњом Кнез Михајловом улицом и фотографисањем на Тргу републике, испред чувеног споменика кнезу Михаилу.

Дечја недеља

Ученички парламент Школе за негу лепоте учествовао је активно у манифестацији Дечја недеља, која се традиционално одржава сваког октобра и окупља децу и младе из целе Србије, пружајући им могућност да се укључе у многобројне активности примерене њиховом узрасту и интересовањима.

Једна од таквих активности је било и учешће на седници представника/ца ученичких парламената у Дому Народне скупштине Републике Србије. Седници су присуствале наставник Душица Стојковић као и ученице 4/1, Нина Сучек и Јована Јешин и Весна Гановић, наставник-координатор. Седница је одржана 03.10.2023. од 11.30 -15.00.

Циљ Седнице је био промовисање партиципације деце и младих у друштвеном животу кроз слободно формирањеи изражавање мишљења о свим питањима која их се тичу а кроз непосредан контакт и резмену искустава и ставова на овој седници.

Седница је носила назив “Активна улога вршњачких тимова школа у развоју емпатије и солидарности.”

Представници Школе за негу лепоте активно су се укључили у размену мишљења и дискусију у току седнице, упознавши присутне са учешћем ученика Школе у свим школским тимовима, истакавши посебно активност у Тиму за медијацију, Тиму за подршку ученицима којима је потребна посебна подршка у учењу, као и Тиму за заштиту ученика од дискриминације, занемаривања и злостављања.

Овај догађај је одржан у склопу традиционалне манифестације Дечја недеља а у организацији Министарства за бригу о породици и демографију иорганизацији Пријатељи деце Србије.

Захваљујући инерактивном облику рада седнице, присутни су имали прилику да изнесу и сучељавају мишљења о теми заседања.

Присутни ученици -учесници Седнице испољили су висок ниво свести о специфичностима друштвеног тренутка у Републици Србији, способност критичког сагледвања друштвеног проблема који је био тема заседања, те способост асертивног комуницирања са осталима. Изостао је део који је био, предвиђен за одговоре посланика на питања и недоумице младих “парламентараца”који су били прилично разочарани истим и изразили то позивањем представника посланика да се појаве и да се оствари почетна замисао о интерактивном заседању.

Пријава испита новембарски испитни рок

Пријава испита за новембарски испитни рок почиње 23.10.2023. и траје до 3.11.2023.

Пријаву испита можете обавити на сајту Школе. Дугме за пријаву се налази испод.

ЦЕНА ИСПИТА ЗА III И IV СТЕПЕН

1. Усмени испит – 1000,00 динара
2. Писмени испит са усменим – 1000,00 динара
3. Испит практичне наставе – 1000,00 динара
4. Завршни испит – 2500,00 динара
5. Матурски испит – 3000,00 динара

ЦЕНА ИСПИТА ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ

1. Усмени испит – 2000,00 динара
2. Писмени испит са усменим – 2000,00 динара
3. Испит практичне наставе – 3000,00 динара
4. Специјалистички испит – 7000,00 динара
Уплате за испите се врше на жиро рачун Школе за негу лепоте: 840-1016666-04.

Новембарски  испитни рок ће се одржати од 20.11.2023. до 1.12.2023. а распоред испита ће бити као и до сада објављен пет дана пред почетак испитног рока.

Национална платформа “Чувам те”

Прва национална платформа за превенцију насиља, као и за заштиту од истог, почела је са радом марта месеца 2021. године. Направљена је са циљем да се поспеши борба против насиља у оквиру образовних институција. Односи се, како на вршњачко насиље, тако и на насиље према запосленима у овим установама.

Ова платформа обухвата:

  • информисање о појму насиља, о различитим облицима испољавања насиља, о препознавању насилних ситуација и поступања у тим случајевима.
  • постављање едукативног материјала намењеног наставницима, ученицима и родитељима и организовање обука за припаднике ових група.
  • могућности пријављивања насиља

Све информације о раду ове платформе и о темама које обухвата можете пронаћи на сајту: https://cuvamte.gov.rs/ као и на друштвеним мрежама:

https://www.facebook.com/platforma.cuvam.te/

https://www.instagram.com/platforma.cuvam.te/

Платформа се спроводи под покровитељством Владе Републике Србије и Кабинета председника Владе.