65. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

Марк Твен је рекао да човек који не чита добре књиге нема никаквих предности над човеком који уопште не зна читати. Данас, у време паметних телефона, рачунара, таблета и осталих уређаја деца све мање читају, све им је теже да отворе добру књигу, да закораче у свет који она пред њима отвара.

Срећом, у нашој школи има ученика који се слажу са Хемингвејем који је говорио да нема оданијег пријатеља од књиге и – славе празник књиге. Ти ученици посетили су 65. међународни београдски сајам књига, манифестацију посвећену књизи и људима који је воле, одржану под слоганом Повратак написаних. Сајам је отворио наш познати књижевник Душан Ковачевић, а почасни гост ове године била је Румунија и румунски песник Мирче Динеску. Ученици наше школе имали су прилику да виде бројне промоције и презентације, као и да чују нека стручна предавања везана за књижевност и културу. У великом изложбеном простору представљени су савремени светски и домаћи писци, а неке од изложби биле су посвећене нашим великим књижевницима какви су Васко Попа или Борислав Пекић.

Неки од ученика имали су прилике да се упознају са својим омиљеним писцима и појединим познатим личностима. Сусрет са Љубивојем Ршумовићем, уз чије песме су одрастале многе генерације, накратко их је вратио у детињство, а свако од њих отишао је кући богатији за неколико књига…

 

Јелена Бајић