Посета Бајракли Џамији

Група ученица одељења 3/2 и 3/3 у среду 15.маја 2023. посетила је Бајракли џамију на Дорћолу.

Љубазно нас је дочекао и инспиративно предавање одржао главни имам Бајракли џамије Рамадан еф. Мехмети. Научили смо да је џамија саграђена 1575 године. Димензије су јој 10X10 метара колике су и димензије Кабе (Ћабе) у Меки. У почетку се звала Хаџи Алијева џамија према задужбинару. Међутим, пошто пред овом џамијом стајао бајрај (нарјак, застава) којим чијим се подизањем означавао почетак времена за молитву а сшуштањем крај, онда ју је народ по томе препознавао па се тако усталило име Бајракли џамија.

Са проповедаонице – мимбера (дрвена конструкција) хоџа се обраћа верницима беседом на боглословске теме или на актуелне теме (пост, понашање верника, савети:..). На 99 медаљона који се налазе на зидовима џамије исписано је 99 имена Божијих (Алах, Милостиви, Самилосни…).

Махфил (галерија) је простор на коме се моле жене премда, како је истакао имама Рамадан, њихова молитва код куће је вредан подвиг па не морају да долазе у џамију на заједничке молитве које су обавезне за мушкарце.

Пре молутве се попуњавају и изравнају сафови (редови). Верници су збијени један уз другог у правилном реду (лева нога једног верника додирује десну нофу следећег у сафу) чиме се показује јединство и уређеност заједнице. Лицима су окренути у правцу Кабе, односно Меке. Имам који предводи молитву стоји у михрабу – ниши која се налази баш на том зиду који гледа ка Меки.

Наше посета се завршила десетак минута пре 13 часова када почиње подневна молитва. Две ученице су остале да учествују у заједничкој молитви. Пре тога су биле у обавези да узму абдест односно да оперу руке, врат и уста како би чисте изашле пред Бога.

Посету су реализовале Сузана Живковић, професор српског језика и књижњвности и Душица стојковић, вероучитељица.